Isabel, Adviseur Circulaire Economie bij Meerlanden
‘'Voor veel mensen betekent afval: out of sight, out of mind. Het is iets waar je weinig over nadenkt. Mensen gooien iets weg omdat het voor hen geen waarde meer heeft, maar dat betekent niet dat het waardeloos is. Nu ik bij Meerlanden werk en meer en meer leer over de industrie, is er een wereld voor me opengegaan.
Mijn functie is onderdeel van het advies- en kenniscentrum bij Meerlanden. Wij kijken naar wat er gebeurt in Nederland en in de rest van de wereld op het gebied van afvalverwerking en vertalen naar wat dat voor de gemeenten van Meerlanden kan betekenen. Zij kunnen bij ons terecht voor kennis en advies over alle facetten van afval. Ik ben op 1 mei begonnen bij Meerlanden en dit is mijn eerste baan in de afvalbranche. Na mijn studie milieuwetenschappen en bedrijfskunde heb ik bij verschillende grote retailbedrijven gewerkt. Na vervolgens een jaar als consultant te hebben gewerkt, was ik op zoek naar een plek waar ik intern echt onderdeel kon worden van een team. En, nog belangrijker: bij een bedrijf dat - net als ik - een intrinsieke motivatie heeft voor duurzaamheid. Die plek heb ik in Meerlanden gevonden.
Meerlanden ziet de potentie en de impact die je kunt maken met afval - en ik vind het te gek om daar onderdeel van te zijn
Momenteel werk ik aan een advies over de inzameling van PBD (plastic, blik en drankkarton) en doe ik onderzoek naar een wetswijziging die per 2024 ingaat, over het inzamelen van groenafval in hoogbouw. Als je nu in een flat of appartement woont, heb je lang niet overal de mogelijkheid om je groenafval te scheiden. Dat gaat volgend jaar veranderen. Dan kijk ik naar wat dat precies gaat betekenen voor onze gemeenten, wat de regels precies zijn. Wat ik soms lastig vind, is dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor hun afvalbeleid. Zo gaat in Amsterdam het merendeel de oven in, terwijl ik voorstander ben van scheiden aan de bron, oftewel: zelf je afval scheiden. Zo maak je de waarde van afval duidelijker. In mijn rol bij Meerlanden kan ik informatie en advies geven, maar uiteindelijk is het aan de gemeenten zelf om te bepalen wat ze ermee doen. Afval is een politiek onderwerp en dat maakt mijn invloed soms minder groot, helaas.
Het meest van mijn werk gebeurt van achter mijn bureau, maar ik ben ook al een paar keer mee geweest op de vuilniswagen. Niet alleen is dat een verplicht onderdeel van je onboarding, maar het ook gewoon superleuk. Je ziet namelijk heel veel en op die manier blijf je in contact met de vuilnismannen- en vrouwen die buiten rondlopen. Wij zijn het staartje van de keten, het ‘afvalputje’, maar de inzameling is het begin van onze eigen keten. Meerlanden is een groot bedrijf, maar de lijntjes zijn kort en iedereen wil elkaar helpen. Ik vind het tof om te werken in een industrie waar heel veel gebeurt. En Nederland is heel vooruitstrevend als het gaat om circulariteit. Zo is Meerlanden nu bezig met het bouwen van een luierrecyclingfabriek, dus je bent direct onderdeel van innovaties. Meerlanden ziet de potentie en de impact die je kunt maken met afval - en ik vind het te gek om daar onderdeel van te zijn.’'